Srpski
HOME | ABOUT US | OBJECTIVES | PROJECTS | NEWS |CONTACT    
 
 
Founder
 
Important links


Belgrade University
 
 
 
 
 

 

NJIHOVA KRALJEVSKA VISOČANSTVA U HUMANITARNOJ MISIJI U TOPONICI, ALEKSINCU I KRALJEVU
Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina posetili su danas niški okrug i otvorili obnovljenu područnu školu u Gornjoj Toponici, zahvaljujući donaciji dr Ilejn Lejkok, koja je više od 20 godina medicinski konsultant za humanitarnu organizaciju Lajflajn Velika Britanija, čiji je pokrovitelj Princeza Katarina, kao i medicinski direktor. Doktorka Lejkok je pomogla izgradnju i opremanje mnogih ustanova – bolnice, škole i vrtića u Toponici, škole u Kulini, vrtića u Matejevcu, bolnice „Laza Lazarević“, vrtića u Beloj Palanci, bolnice u Kruševcuc, Kliničkog centra Niš i drugih.

NJ.K.V. Princeza Katarina uručila je dr Ilejn Lejkok posebno priznanje u znak zahvalnosti za svu njenu pomoć i humanitarni rad, na večeri u njenu čast, koja je organizovana u Kraljevskom Dvoru 21. aprila 2018. godine.

Donacija, vredna oko 35.000 evra, osnovnoj školi „Branislav Nušić“ u Donjoj Trnavi i područnoj školi Gornja Toponica, dostavljena je u fazama: u protekle dve godine renovirani su školski prostori – zamenjena je kompletna stolarija, nabavljeni su računari i prateća oprema, dodata je još jedna višenamenska soba.

Danas su obe škole dobile šporete i frižidere, a područna škola Gornja Toponica dobila je 23 školske klupe i 46 stolica, tri stolice za nastavnike, belu školsku tablu, ormar, tri klima uređaja i video nadzor. Još dva klima uređaja namenjena su vrtiću „Pčelica“ u Gornjoj Toponici.

Tokom otvaranja renovirane područne škole, u svom govoru, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar istakao je: „Izuzetno sam ponosan na rad humanitarne Fondacije moje supruge, koja neumorno pomaže obrazovnim i zdravstvenim ustanovama Srbije. Moja porodica ima dugu tradiciju humanitarnog rada i ja sam srećan što tu divnu tradiciju nastavlja moja supruga.“

Nakon posete Gornjoj Toponici, Kraljevski par posetio je Opštu bolnicu u Aleksincu i isporučio 8 električnih kreveta za odeljenje intenzivne nege ukupne vrednosti 26.500 evra. Ova donacija omogućena je saradnjom sa humanitarnom organizacijom Project C.U.R.E, iz Denvera u Koloradu.

Direktor bolnice, Goran Vidić, predsednik opštine Nenad Stanković i celokupno medicinsko osoblje zahvalili su princezi Katarini na pomoći i podršci.

Nastavljajući posetu, Njihova Kraljevska Visočanstva obišli su lokalnu podružnicu Udruženja Kraljevina Srbija, čiji pokrovitelj je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar. Udruženje Kraljevina Srbija je neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija čiji cilj je vaspostavljanje ustavne parlamentarne monarhije u Srbiji, sa više od 20.000 članova, organizovanih u lokalne podružnice širom Srbije. Zatim su Nj.K.V. posetili Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Kruševcu. Kraljevski par je isporučio 10 električnih kreveta odeljenju intenzivne nege Opšte bolnice u Kruševcu, u ukupnoj vrednosti od 33.500 evra. I ova donacija je omogućena saradnjom sa humanitarnom organizacijom Project C.U.R.E, iz Denvera u Koloradu. Vesna Stević Gajić, direktorka bolnice i celokupno medicinsko osoblje zahvalili su Princezi Katarini na pomoći i podršci.

Tokom posete Kruševcu, Kraljevski par se sastao sa Nj.E. dr Zlatiborom Lončarem, Ministrom zdravlja u Domu zdravlja u Kruševcu. Ministar je istakao da je pomoć koju Princezina Fondacija kontinuirano pruža izuzetno značajna za zdravstvo u Srbiji i da su današnje donacije od velike pomoći kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente.

Veoma uspešna saradnja između Ministarstva zdravlja i Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine će se nastaviti i u budućnosti.

U svom obraćanju Nj.K.V. Princeza Katarina je istakla: „Moj suprug i ja radimo za naš narod i pomažemo kad god možemo. Srbija nije samo Beograd i drago mi je što medicinsku opremu možemo da isporučimo i u drugim gradovima“.

 

 

 
 
HOME | ABOUT US | OBJECTIVES | PROJECTS | NEWS |CONTACT    
 
       
  Copyright ©2006 Edufond. info@pafond.rs All Rights Reserved
powered by www.dvor.rs